VECKA 5 KNACKA PÅ – RÖDA DÖRREN – ANNA-CLARA TIDHOLM

Knacka på!

Tema: Knacka på – Anna-Clara Tidholm 

Mål – Röda dörren

“Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa” (Lpfö 2018: 13-14).

Syfte: Utveckla barnets språk och skapa trygghet för att våga uttrycka sig i gruppen.

 Genomförande: Barnen fick höra sagan Knacka på ännu en gång via lärplattan. Kartong dörren togs fram och den blå dörren byttes till en röd dörr.

Frågor och barnens svar: Vad finns bakom den röda dörren? Kaniner, äter, morot. Vad är det? (Pedagogen pekar på tvättmaskinen) Vet inte. En maskin är det. Vad har man den till? Tvättstugan, sätter på den. Vad är det i maskinen? Kläder, snurrar runt.

 Reflektion: Barnen är intresserade men de flesta lyssnar medan en svarar. 

 Hur går vi vidare: Undervisa i matematik. Räkna antal kaniner och morötter.

“Utbildningen i förskolan ska ge barnen möjlighet att använda matematik för att undersöka och beskriva sin omvärld samt lösa vardagliga problem” (Lpfö 2018:9).

Genomförande: Pedagogerna har förberett sju kaniner och sju morötter i papper som lamineras. Barnen får räkna kaninerna och morötterna. Barnen får en varsin kanin och vi räknar igen plus en morot.

Frågor: Hur många kaniner är det? Hur många morötter är det? 

Barnens svar och tankar: Sju. De äter morot och blad. 

Reflektion: Barnen tycker att kaninerna är roliga. De hoppar upp och ner med kaninerna. Vi sjunger kaninsången tillsammans, Jag är en vanlig kanin. Barnen har fått en papperskanin med qr-kod att ta hem till sina vårdnadshavare.

Vårdnadshavare ska ges möjlighet att vara delaktiga i utvärderingen av utbildningen enligt läroplan för förskolan (2018:7)

Tack till pedagogen Eva Svensson som ritat och färglagt fina kaniner till vårt tema <3

Hur går vi vidare:  Har kaniner kläder? Var tvättar man kläderna? Hur fungerar en klädnypa?

“Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen” (Lpfö 2018:14).

Genomförande: Pedagogerna har klätt på två kaniner med kläder. Tagit fram en tvättmaskin gjord av en låda i kartong. Tvättlina och klädnypor finns att utforska.

Frågor: Har kaniner kläder? Var tvättar man kläderna? Hur ska vi få kläderna att torka? Hur fungerar en klädnypa?

Barnens svar och tankar: Nej kaniner har inga kläder. Tvätta i tvättmaskinen. Lägger i dem i den andra tvättmaskinen. 

Reflektion: Barnen var intresserade och vissa svarade på frågorna medan de andra barnen lyssnade. De utforskade hur en klädnypa fungerade och vissa barn hade lättare för det än andra. 

Hur går vi vidare: Vi kommer att göra om de olika undervisnings situationerna för att barnen ska få upprepa samma sak och för att fler barn ska få möjlighet att vara delaktiga.

Genomförande: Pedagogerna tar fram den lilla röda dörren. Sången: Jag är en vanlig kanin. 

Frågor: Vad är bakom den röda dörren? Hur många kaniner sitter vid bordet? Vad äter kaninerna? Vilken färg har kaninen på byxorna? Vilken färg är moroten? Vilken färg har bladen/blasten? 

Barnens svar och tankar: Kaniner. Blå. Gröna byxor. Grön.

 

Reflektion: Barnen är intresserade men säger inte så mycket. Pedagogerna väntar in svar och efter en stund svarar vissa barn på frågorna. Vi räknar antal tillsammans och pratar om olika färger. 

// NT ÅSA

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *