VECKA 4 KNACKA PÅ – BLÅA DÖRREN – ANNA-CLARA TIDHOLM

Hösten 2021 började en avdelning att undervisa utifrån boken Knacka på med Anna-Clara Tidholm. Barnens ålder är 1-4 år.

Knacka på!Lånad bild från internet.

Först läser, berättar, lyssnar pedagogerna i boken och på  lärplattan. Därefter undervisar vi i vilken färg är dörren, vad finns bakom denna dörren?

Mål – Blåa dörren 

“Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar, och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild form, drama, rörelse, sång, musik och dans” (Lpfö 2018:13-14).

Syfte: Barnen ska utifrån sin förutsättningar utveckla språket och motoriken. Upplevelserna ska vara roliga och det ska vara meningsfullt att lära sig nya saker.

Genomförande: Pedagogerna har introducerat boken Knacka på. Boken knacka på var i hårt format, färgat papper, en låda skapad som en dörr. Dörren kan byta färger. En resväska med trummor i. Pedagogen stannar vid den blåa dörren i boken. Sidan vänds och pedagogerna och barnen pratar om det som finns på sidan. De tittar även in i dörrlådan där de möts av samma bild som i boken. Pedagogen tar upp en resväska och är hemlighetsfull. Vad kan det vara här i? Resväskan öppnas och där är två olika sorters trummor och fyra trumpinnar. Barnen får två och två trumma på en trumma med en varsin trumpinne. Pedagogerna sjöng tillsammans med barnen medan barnen trummade.

Frågor: Vilken färg är det på dörren? Vilket papper är färgen blå? Vad spelar farbrorn ? Vad finns det mer på bilden? 

Barnens svar och tankar: Något av barnen säger alla färgerna på pappren sen väljer vi det blå till lådan. Trumma. Mata katten.

Reflektion: Barnen var nyfikna och försökte vara delaktiga i dialog och sång Vid trummandet var alla delaktiga. Musik blir en gemenskap och ger glädje samtidigt som vi tränar språket. Pedagogerna känner att det var för många konkreta saker med i aktiviteten, så nästa gång blir det färre saker. Barnen kändes nöjda.

 Hur går vi vidare: Flanosaga – Knacka på. Pedagogerna kommer att ta fram trummorna vid fler tillfällen och sånger sjungs. 

Genomförande: Barnen får höra och se en flanosaga. Pedagogerna tar fram dörren som är skapad av en låda. Det finns tillgång till flera trummor. 

Frågor: Vilken färg är dörren? Vad är detta för instrument?

Barnens svar och tankar: Säger olika färger. Blå. Trumma.

Reflektion: När flanosagan läses upp blir det ett samspel mellan barnen och pedagogen. Pedagogerna har planerat att barnen ska få se och höra sagan på olika sätt. Sagan har även visats på en lärplatta. Barnen får då möjlighet att ta in sagan på det sättet som passar just det enskilda barnet.

Hur går vi vidare? Målar en stor kartong som är likt en dörr. Dörren ska målas blå. Där ska dokumentation sättas upp så att vårdnadshavare får se vad Solen undervisar i.

Genomförande: En pedagog och ett barn målar dörren blå. De använder pensel och små roller.

 Frågor: Vilken färg är dörren? 

 Barnets svar och tankar: Blå

Frågor: Vad är ett handtag? Vad gör man med handtaget?

Barnens svar och tankar: Ett sånt (pekar mot ett dörrhandtag), öppnar dörren.

En dörr målas blå som ska användas till dokumentation som vårdnadshavare kan följa.

 Reflektion: Barnet tycker att det är roligt att måla.

Hur går vi vidare: Naturvetenskap, Flyta – Sjunka

Genomförande: Pedagogen tar fram ett akvarium, vatten som vi benämner även som  H2O, plastanka, tesked, plastgroda, skruv, äpple

Frågor: Flyter eller sjunker ?

Barnens svar och tankar: Ankan flyter, tesked sjönk, tesked sjunkte, plastglass flyter, spik sjunker, plastgroda sjunker, äppel sjunker (flöt).

Reflektion: Barnen är intresserade och delaktiga. Vissa av barnen säger sin hypotes och de andra lyssnar och säger efter. Flera av barnen iakttar aktiviteten. Pedagogen och barnen tittar på Tiggy testar när de utför flyta – sjunka. Då använder pedagogen lärplattan (digitalt verktyg).

 Hur går vi vidare: Träna motoriken – kasta, rulla, studsa en boll.

Genomförande: En pedagog läser boken, Knacka på. Pedagogerna rullar en boll för att visa barnen konkret vad de ska göra. Barnen och pedagogerna går ut för att göra aktiviteten med bollar. Bollen rullas, kastas, studsas. Barnen använder olika sorters bollar och använder även en bandyklubba.

Frågor: Kan du sparka på bollen? Kan du kasta på bollen? Kan du rulla bollen? Finns det någon liten boll? 

Reflektion. Barnen förstod de olika instruktionerna. De svarade inte ord utan gjorde instruktionen konkret. Olika bollar användes under aktiviteten. Barnen var delaktiga och verkade intresserade av aktiviteten. Bollar har även använts  i gymnastikhallen och i vardagen inomhus. Pedagogerna och barnen känner sig nöjda med den blå dörrens aktiviteter och kommer nu att fortsätta till nästa dörr. Den RÖDA dörren, Knacka på.

Vårdnadshavare ska ges möjlighet att vara delaktiga i utvärderingen av utbildningen enligt läroplan för förskolan (2018:7)

Här är en av våra dörrar som ska ge inblick för vårdnadshavarna vad vi gör med foto, text och pedagogisk dokumentation.

BLÅA DÖRREN

// NT ÅSA

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *