Avdelningen Molnet på Juvelens förskola undervisar i matematik med materialet Rutan och Randan =) Här använder vi ”boken” Mängd av Linda Palm.
Mål: Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla
- förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta
- och får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande. (Läroplanen för förskolan s.13–14, 2018).
Syfte med ”boken” Mängd är att väcka barnens nyfikenhet, intresse och förståelse för matematik på olika sätt, få kännedom av olika matematiska begrepp som många, massor, få, några, mycket och lite.
Vid det första tillfället delade pedagogerna in barnen i två grupper där de fick höra om Rutan och Randan – Mängd, både i berättande form, högläsning och Poyglutt.
Reflektion: De flesta barnen visade intresse för det nya häftet. Barnen och pedagoger diskuterar och pratar om vad som händer på bilderna. Var kan vi hitta myror? Alla enas om att de finns i en myrstack. Pedagogerna tycker att det är ett bra sätt att undervisa i mindre grupper. Det är då lättare att fånga barnens intresse och de får komma till tals oftare eller bli sedda.
Hur går vi vidare: Leta upp myrstack i skogen.
Pedagoger och barn går till skogen med förstoringsglas, kikare och förstoringspuck med lärplatta (digitalt verktyg) och våra virkade Rutan och Randan för att hitta en myrstack, precis som de gör i R & R häftet – Mängd.
Reflektion: Pedagoger och barn hittade ingen myrstack men andra djur t.ex. masken Olle och hans fru Olivia. Olika växter som vi kollade på i olika sorters förstoringsglas och den digitala förstoringspucken.
Hur går vi vidare? Leta upp en myrstack igen.
Pedagoger och barn går till strandpromenaden och hittar tre myrstackar. Alla stannar vid en av myrstackarna där det är full aktivitet med massor av myror som jobbar och sliter. Barnen får tillgång till olika sorters förstoringsglas och vi tar även fram vår digitala förstoringspuck. En pedagog häller saft på ett papper för att locka dit myror. De gör detta i R & R – mängd som en racerbana. Vi la även dit en liten bit choklad.
Reflektion: Barnen pratade om stor, liten och det många myror. Pedagogerna sa att de såg massor myror, få myror, några myror för att få in fler begrepp. Barnen tyckte att det var spännande till en början och var förväntansfulla om myrorna skulle ta sig till saften på pappret, i slutet av aktiviteten stod pedagogerna och var mer intresserade av vad myrorna gjorde än barnen. När myrorna upptäckte de små chokladbitarna så drog de iväg dem från pappret mot myrstacken.
// NT ÅSA