En viktig egenskap för att bli duktig i matematik är att upptäcka mönster och se samband när det gäller siffror och figurer och andra saker.
Matematik
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
- förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta (Läroplanen för förskolan s.13–14, 1998, rev 2018).
Mönster
Syfte: Väcka nyfikenhet, intresse och förståelse för matematik på olika sätt, få kännedom av olika begrepp t.ex. mönster, upprepning, varannan, antal.
Genomförande: Pedagogerna använder sig av häften med Rutan och Randan, vi började med Mönster. Barnen är indelade i tre grupper och pedagogerna läser sagan för barnen, både häftet och på Polyglutt. Barnen gör mönster av frukt.
Frågor: Hur skulle du beskriva ett mönster? Var finns det mönster? Ser ni några mönster här i rummet? Vilka olika sorters mönster kan du komma på? Kan mönster ta slut? Vad händer då, tror du? Vad är varannan? Känner du till något där det finns varannan? Vem har något mönster på sig? Vilket mönster har våra gardiner?
Barnens svar och tankar: Barnen har svårt att berätta vad ett mönster är, men de visar mönster med sin frukt på olika sätt. Pratade om mönster på kläderna och olika mönster i omgivningen.
Reflektion: Pedagogerna valde att arbeta med mönster först eftersom de såg att intresset var stort hos barnen att pärla mönster med pärlor.
Barnen och pedagoger diskuterar mönster och kommer även in på hur man sorterar så efter Mönster läser pedagogerna Sortera. Det blir många diskussioner och tankar med Rutan och Randan häften och det är ofta vi pratar, ställer frågor och berättar om boken om och om igen. I häftet finns tips på frågor och aktiviteter. Pedagogerna tycker att barnen uppmärksammar mönster överallt. Barnen har blivit nyfikna och vill lära och visa när har t.e.x mönster på sina kläder. Det är ofta barnen har mönster på sina strumpor där kom vi in på lika, olika, par och udda när vi läste sortera.
Kommentera gärna med tips om hur er verksamhet arbetar med matematik som är ett ämne i vårt uppdrag när vi undervisar i förskolan.
// NT ÅSA