VECKA 7 ALFONS ÅBERG UNDERSÖKER OCH EXPERIMENTERAR TILLSAMMANS MED FYRA ÅRINGARNA

Alfons Åberg undersöker och experimenterar.

Mål 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap, enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen, förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap (Lpfö 2018:14).

Syfte:  Upplevelserna ska vara roliga och det ska vara meningsfullt att lära sig nya saker och utveckla barnens språk.

 Genomförande: En pedagog läser i Alfons Åbergs bok (läsning och böcker är viktiga för barnets språkutveckling). Materialet finns framme, två glas, vatten, vatten med kolsyra och russin.

Frågor: Vad tror ni händer när vi lägger russin i vattnet utan kolsyra? Vad tror ni händer när vi lägger russin i vattnet med kolsyra? 

Barnens svar och tankar: Barnen sitter tysta säger något enstaka ord när pedagogen frågar om de tror russinen kommer att flyta eller sjunka.

Reflektion:  Barnen var intresserade av vad vi skulle göra. De tycker det är svårt att säga sin hypotes/ vad de tror ska hända i experimentet. När vi utfört experimentet så får de dokumentera med papper och penna. 

Hur går vi vidare: Ballongen som är nästa experiment i Alfons bok.

Genomförande: Pedagogen förbereder med en petflaska, tratt, vatten, bakpulver, tesked, ballong, papper och penna. Barnen får hjälpa till att hälla i vatten och lägga i bakpulver.

Frågor: Vad kommer att hända?

Barnens svar och tankar: Vet inte. Den blir större.

 Reflektion:  Barnen är nyfikna och de vill gärna hjälpa till med att hälla, lägga i bakpulver. De tyckte det var roligt när ballongen reste sig och blev större. Barnen återberätta händelseförloppet för en annan pedagog. När de dokumenterade experimentet så höll de sig till det vi gjort.

Hur går vi vidare: Lura känseln

Genomförande: Tre tallrikar, kallt vatten , varmt vatten och ljummet vatten.

Frågor: Hur känns det ?

Barnens svar och tankar: Vattnet är varmt. Kallt. Den blir kall och den blir varm.

Reflektion: Barnen tycker att det är spännande och frågar emellanåt om vi ska göra experiment. De är nyfikna och har viljan att lyssna och lära vid undervisningstillfället som är utifrån barnens utveckling. De känner att vattnet är kallt och varmt. När de sedan lägger i handen i den tredje tallriken säger de att den blir kall och den varm. Då frågar pedagogen vilken hand är varm? Vilken hand är kall? Alla barnen svarar den och då känner pedagogen på vattnet. Den handen som varit i det kalla vattnet tycker de känns varmt och den handen som varit i det varma vattnet känns kall.

Hur går vi vidare: Ispresent

Genomförande: Experimentet undervisas vid tre tillfällen. Första gången häller vi lite vatten i en låda. In i frysen. Tillfälle två lägger barnet i sin sak de valt att ge pedagogen plus vatten. Tredje tillfället sätter vi på snöre och ger ispresenten till en pedagog.

 Frågor: 1. Hur ska vi få vattnet till is? Hur känns det? 2. Vad ska vi göra nu? 3. Hur ska vi göra för att få ut presenten?

 Barnens svar och tankar: 1. Iskall. Då det blir is. Vänta. H2O. Den är is. Fin och skön. Bada. 2. Lägga i leksaken. 3. Varmt vatten

Barnen delar ut ispresenterna och pedagogerna tar bort snöret. Pedagogen får frågan av barnen: – Hur ska du göra för att få ut presenten?

 Reflektion: Barnen tycker att det är spännande att göra experiment. Något som vi upptäckte var att alla barnen hade valt presenter som flöt. Pedagogen tog fram en sked och gaffel som sjönk i lådan med is och vatten. Det gjorde pedagogen för att barnen skulle se hur Alfons gjort eftersom hans present stack inte upp ovanför isen när snöret skulle läggas runt. Pedagogerna försöker på olika sätt att banka på isen, dra bort leksaken som är utanför isen. Därefter prövar de med varmt vatten och ja då smälter isen. Barnen skrattar och är glada och har fått se vattnet i olika former. Alfons har även berättat om att vattenmolekyler heter H2O på kemispråket. 

 Hur går vi vidare: Flytexperiment

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik (Lpfö 98:13, rev 2018)

Genomförande: Pedagogen tar fram ett plast akvarium och fyller det med vatten H2O tillsammans med barnen. Barnen får hämta saker som de vill undersöka om de flyter eller sjunker. De dokumenterar med färgade pennor på ett papper vad de tror ska hända. Pedagogen tog även fram en apelsin med skal för att diskutera om flyta och sjunka med eller utan skal. 

Frågor: Vad tror du, flyter eller sjunker leksaken som du valt? Tror ni att apelsinen med skal sjunker eller flyter? Tror ni att apelsinen utan skal sjunker eller flyter?

 Barnens svar och tankar: Plastpäronet, jag tror att det flyter. Ett grönt plast salladsblad jag tror det flyter. En blå träbit, jag tror att den sjunker. Med skal tror tre barn att apelsinen sjunker och ett barn tror att den flyter. Utan skal tre barn tror att den flyter och ett barn tror att den flyter.

 Reflektion: Barnen fick svar på sina hypoteser vid diskussionerna i gruppen. Alla visade intresse och ville lägga i saker i vattnet för att se om de sjönk eller flöt. När vi gjorde experimentet med apelsinen så pratade vi om vad som hände. När apelsinen hade skalet på flöt apelsinen och när vi skalar apelsinen så sjönk den. Apelsinskalet är som en flytväst. En kort förklaring: I apelsinskalet finns små bubblor och av denna anledning flyter apelsinen med skal medan den skalade apelsinen sjunker eftersom den har inget lufthölje (”flytväst”) runt och därför sjunker apelsinen till botten.

Hur går vi vidare: Apelsinexperimentet

Genomförande: Material är två tillbringare, vatten och apelsin med skal och apelsin utan skal. Vad händer när vi lägger apelsinen i vattnet?

Frågor: Tror ni att apelsinen med skal flyter eller sjunker? Tror ni att apelsinen utan skal flyter eller sjunker.

Barnens svar och tankar: Barnen svarar olika, flyter eller sjunker.

Reflektion. Det är så roligt att se barnens engagemang och vilja att experimentera. Barnen säger sina hypoteser och därefter diskuterar vi tillsammans om vad som hände och varför.

Barnen fick med sig apelsinexperimentet hem för att göra det tillsammans med sina vårdnadshavare och sedan skicka bild  eller film till avdelningen.

Vårdnadshavare ska ges möjlighet att vara delaktiga i utvärderingen av utbildningen enligt läroplan för förskolan (Lpfö 2018:7)

Hur går vi vidare: Kvicksand

Genomförande: Pedagogen har läst i Alfons Åbergs experimentbok. Blandat potatismjöl och vatten.

Frågor: Vad händer?

Barnens svar och tankar: Mjuk, hård, kladdigt.

Reflektion: Ett experiment som var uppskattat hos barnen. De höll på med kvicksanden länge. De skrattade och hade roligt tillsammans. Det kom fler och fler barn som deltog i lekandet och utforskandet av kvicksanden.   

Utvärdering.  Syftet med att göra experiment med barnen var att få dem intresserade och nyfikna på att våga experimentera och säga sina hypoteser. Här har vi lyckats. Barnen har varje vecka / flera dagar frågat om vi ska göra experiment idag. Pedagogerna har skapat ett intresse för att vilja testa och utforska. Barnen har för varje gång vågat säga sin hypotes mer och mer. Dokumentationen har varit, skrift,  foto och/eller att barnen har ritat. I vissa av experimentet har barnen hållit på länge, samarbetat och skrattat tillsammans. Vissa barn fick ett apelsin experiment med sig hem för att göra det tillsammans med sina vårdnadshavare. Vh sände foto eller film till oss på Solen och där fick vi in föräldrasamverkan som kändes positivt och uppskattat. Det kommer vi att göra nästa termin också.

// NT ÅSA

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *