VECKA 3 ISBOLL TILL SALTKRISTALLER

EXPERIMENT 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen och får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande (Lpfö 18:14).

Detta är ett uppskattat experiment som jag har gjort flera gånger. Barnen är nyfikna och tycker att det är spännande. Experimentet tar lite tid och det händer mycket. Det blir många diskussioner  och barnen får använda språket och många olika begrepp.

Först tar vi vatten (H2O) i en ballong. Vi pratar om vad som händer om vi lägger in ballongen med vatten i frysen. Vad händer? ”Den blir hård”. ”Vatten blir is.” Vi tar fram isbollen/isballongen och tar bort ballongen runt den. Barnen får känna på isbollen. Är den mjuk eller hård? Är den varm eller kall?

Vad tror ni händer när det hälls salt på isbollen?  ”Isen spricker. Kolla vi ser hur den smälter. Det ser ut som en regnbåge kolla. ”När man häller salt ute på vägen är det för ”att man inte ska halka då kan man lägga salt på så halkar man inte. Glöm inte att det är min idé ”Säger ett barn. ”It´s amazing” Barnen hör att det sprackar, knakar, knaprar. Därefter häller vi på karamellfärg.

Vad tror ni händer om vi låter isbollen står framme på bänken?  ”Is blir vatten när den smälter.” ”Den smälter och det blir vatten.” Ja det är vad som händer =)

Vad händer om vi låter vattnet  stå framme? Hmm det är lite klurigt. Upptäckten vi gör är att vattnet försvinner/avdunstar och med tiden blir det fina kvadratiska saltkristaller.

Barnen använder förstoringspucken som förstorar 80 gånger och tittar på de vackra saltkristallerna. När vi gjort detta tittar vi på UR.s program labba – isballong med Beppe och därefter dokumenterar barnen genom att måla en isboll och iskristaller. ” Jag ska måla en sådan som redan har smält. Jag gör en liten isboll” Deras alster blir helt fantastiska.

Förskollärare ska ansvara för att varje barn
• upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,
• får nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya erfarenheter och kunskaper (Lpfö 18:15).

https://urplay.se/program/179253-labba-isballongen

Ett barn som tittar intresserat på filmen undrar varför hon i filmen säger biologi hela tiden.

// NT ÅSA

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *