Mål:
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap, enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen (Lpfö 98:14, rev 2018).
Syfte: Få barnen nyfikna och intresserade av naturvetenskap.
Genomförande: En pedagog tar fram två plastvantar till handfaten. Först fyller de en vante med vatten – H2O och häller i gul karamellfärg och sen en plastvante med vatten – H2O och blå karamellfärg.
Frågor: Vad händer om vi hänger vantarna ute på en gren över natten? Varför har det blivit is? Hur känns is?
Barnens svar och tankar dagen efter: Det har blivit is. För att vi har väntat. Det är kallt. De har varit ute. Bra. Hårt och kallt. När det är sol ute smälter det och blir vatten.
Reflektion: Barnen var intresserade och nyfikna.
Hur går vi vidare: Vi tar in plastvantarna som hängt ute under natten.
Genomförande: Vi la ishänderna på en bricka. Barnen fick känna och smaka på isen.
Frågor: Vad händer om vi låter is händerna ligga kvar på brickan? Vilken färg blir det på vattnet?
Barnens svar och tankar: Varma. Smälter. Hårda och kalla. Då blir det blått. Blött. Den (is) blir liten. Nu är den varm för att jag håller i den (isen) Den är borta för att jag tryckte så hårt. Den smälte. Och blev vatten. Gult och blått vatten.
Reflektion: Barnen är medvetna om att is smälter av värme. De är intresserade och vill veta mer.
Hur går vi vidare: Låter ishänderna smälta och se vilken färg det blir på vattnet när det blåa och gula vattnet blandas.
Genomförande: Ishänderna får ligga kvar på brickan tills de smält. Därefter häller vi upp det färgade vattnet i en kanna.
Frågor: Vad har hänt med ishänderna? Vilken färg blev vattnet?
Barnens svar och tankar: Vatten.Grön.
Utvärdering: Vi fortsatte med att ta det gröna vattnet i en ny handske och hängde ut den tillsammans med en röd handske. Det gjorde vi för att få alla barn delaktiga och nyfikna. Barnen har pratat mycket om H2O, vatten, is, experiment både hemma och i förskolan. Vi har uppmärksammat att barnen har lärt sig nya begrepp som de använder i vardagen. De har även upptäckt att vissa namn börjar på samma bokstav som H2O.

// NT ÅSA