Material:
- Flera färger att välja emellan.
- Målarduk
- Plastfolie
Förskolan ska sträva efter att varje barn:
• utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra, (Lpfö 98:10, rev 2016).
Barnen får välja två färger. Lägger färgklumpar på målarduken och lägger plastfolie över. Barnen tar sin hand och trycker ut färgen eller sina fingrar och drar ut färgen.
Ett barn trycker med hela handen och gör en upptäckt. – Det kommer ingen färg. Tittar förvånat på sin hand och gör om det.
– Det går inte, det kommer snart. Barnet trycker med båda händerna.
Ett barn känner. Tryck, tryck med ett finger och tittar på sitt finger. Uttrycket i ansiktet är: Var är färgen? Barnet vågar dra mer och mer med färgerna.
Ett barn får frågan: – Hur känns det? Känns bra svarar barnet. Tittar på sina fingrar och säger: -Ingen färg! Är det kladdigt? Nej!
Ett barn säger: -Jag blir inte kladdig. Pedagogen frågar, varför? -För det är ”klist” på här du har snurrat fast har du. Barnet svarar även för det kommer inte ut.
Ett barn trycker tittar på handen. Pedagogen frågar: Hur känns det? Bra. Är det kladdigt? Mmmm.
Ett barn (2.3 år) ville inte göra en tavla. Det kändes som barnet inte ville bli kladdigt. När flera barn och en pedagog gjort det tillsammans med barnet så vill även detta barn göra en tavla. Barnet väljer två färger och pedagogen lägger på plasten. Barnet trycker lite försiktigt och utbrister: VA? Tittar på handen och pedagogen. Barnet fortsätter att utforska och säger – Inte kommer färg konstigt!
Det går även använda mer än två färger utan att det blir ”kladdigt”.
// NT ÅSA