Lekplatsfysik
Jag har blivit inspirerad av Ann-Marie Pendrill att introducera lekplatsfysik på min NT-träff. Jag har planerat träffen utifrån en workshop jag deltagit i med A-M.P och ifrån länkarna:
http://www.fysik.org/lekplatsfysik/
http://physics.gu.se/lekplats/
Det finns många möjligheter för eleverna att upptäcka krafter på lekplatsen. Att använda lekplatsen för att undervisa om krafter är både förenligt med styrdokumentens centrala delar och med didaktisk forskning som förespråkar ett elevnära arbetssätt.
Utgår vi som pedagoger ifrån elevernas självklara arena innebär det många vinster. Redskapen är kända för eleverna och de vet hur man kan använda dem. Eleverna har redan en känsla i kroppen för vad man kan uppleva på en lekplats. Vi ska som pedagoger utgå från elevernas erfarenheter.
Undervisningen ska bidra till att eleverna skaffar sig rätt verktyg för att undersöka verkligheten på ett korrekt och lustfyllt sätt. Det handlar om att eleverna ska få förtrogenhet med hur man kan genomföra systematiska undersökningar och observationer, men också om hur m
an kan kommunicera sin kunskap med hjälp av det naturvetenskapliga språket och naturvetenskapens begrepp.
Text från första länken se ovan.
Diskutera , gissa, ta reda på svaret!
Karusell
Tag en jojo i snöre och låt den gunga fram och tillbaka som en pendel medan karusellen roterar sakta. Vad händer med pendelns rörelse?
jojon ändrar riktning.
Gungor
När känner du dig tyngst? Lättast? Kan du själv gunga tvilling med en tom gunga? Observera en kort plastslinky när du gungar, vad händer med längden? Vad händer om du har en jojo i varje hand – lika eller olika längd på snöret?
Det går ganska bra att gunga tvilling med en tom gunga eftersom det inte beror på hur tung gungan är.
Kompisgunga
Lägg en petflaska fylld med färgad vätska. Hur rör sig vätskan i petflaskan ?
Här finns många undersökningar att göra. Vilken flaska rullar snabbast ner, den som är full med vatten eller den betydligt tyngre sandfyllda flaskan? Hur fort glider olika föremål nedför kanan? Om du och jag åker ner, vilken kommer först? Varför?
Klätterställning
Hur faller olika saker? Vad kan påverka hur lång tid det tar att komma till marken? Släpp en kort slinky och observera vad som händer under fallet. De upptäckte att Slinkyn inte vecklas ut, varför är det så?
Tipspromenad
Experiment
http://www.experimentskafferiet.se/experiment/coca-cola_light_och_mentos-gejsern/
En härlig och blåsig dag tillsammans med nya upptäckter. Vid nästa träff ska vi gå igenom svaren på frågorna, experimentera och diskutera det vi gjorde på lekplatsen. Sen hoppas jag att alla känner sig bekväma med att göra lekplatsfysik tillsammans med barnen =)
Texten är från länkarna jag hänvisat till.
// NT ÅSA