LpFö98: Förskolan ska sträva efter att varje barn
- utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor,natur och samhälle påverkar varandra
- utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforskar hur enkel teknik fungerar
- utvecklar sin förmåga att bygga,skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker,material och redskap
Syfte: Att visa barnen hur man på ett enkelt sätt kan återanvända gammalt tidningspapper till att bli nytt papper.
Genomförande: Vi började med att riva gammalt tidningspapper i små ,små bitar. Som sedan blandades med vatten. Sen fick det stå över natten.
Vi tittade på två filmer: ”Tidningspapper tur och retur”. Där fick man vara med från det att trädet fälldes i skogen tills det att pappret var klart.Sen tittade vi på Youtube klippet :” Att göra papper”. Där fick man se hur barn gjorde sitt eget papper.
Nu var det dax att göra eget papper! Vi hällde i det uppblötta tidningspappret i en plastflaska som vi sedan skakade och skakade så det blev pappersmassa. Efter det tömde vi ut pappersmassan i en ram som kallas däckelram som låg i en balja med vatten. Man fick luta på däckeln så att massan blev jämnt fördelad. Sen skulle vattnet rinna av däckeln och därefter skulle vattnet kavlas bort från pappersmassan. Och tillslut hade man tillverkat sitt eget papper!
Våra frågor till barnen: Varför är det bra att återvinna? Vad kan man återvinna? Vad gör ni med leksaker och kläder som ni inte använder längre.
Barnens svar och tankar: Det blir nya grejer, slippa kasta det i soptunnan. Man får inte slänga i naturen. Man kan återvinna papper, batterier, kataloger o plast. Jag ger mina för små kläder till några som jag känner. Jag brukar sälja mina bebissaker. Leksaker kan man ge bort.
Reflektioner: Barnen tyckte det var väldigt roligt och spännande att göra sitt egna papper. De lärde sig alla momenten snabbt. Det visades sig senare i veckan när de helt själva utan hjälp från en vuxen fick tillverka sitt papper.
Hur går vi vidare? Barnen ska få måla på sitt papper och fortsätta tillverka nya papper nu på egen hand.
Text och foto: Fjärilens förskola – Ekebo
// NT ÅSA