Lpfö 98: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.
Syftet: Vi vill att barnen får insikt i hur vi aktivt kan ta hand om miljön och lära dem mera om återvinning.
Genomförande: I flera situationer vill vi visa hur material kan återvinnas och varför det är nödvändigt att sortera. Farliga sopor i naturen är farligt för både djur och människor. Vi har pratat om vad luft är och har gjort ett litet experiment med det. Vi använde bl.a sugrör.
Frågorna och barnens kommentarer: Vad är luft? Var finns luft? Kan känna luft? Vad kan man använda luft till? Vi fick så många kloka svar: Luft är vind och blåst. Luft gör så skepp kan åka, med hjälp av segel. Luft finns inne och å är det varm luft och ute är luften kall. Luft finns i himlen och faktiskt så man kan andas. Man kan blåsa upp luft i luggen så luggen lyfter sig (ett barn visar) Luft är bra när man kastar upp sockar i luften då kommer de tillbaka. Man kan känna att det kommer emot mej, luften och blåsten. Luften gör att löven ramlar då blåser det ute. Ibland får man luft i munnen när man gapar o man kan blåsa på handen. Man kan använda luften till ballonger, luftballonger, dammsugare, hårtork o suga upp pinnar ur gatubrunnar. I fläktar finns det luft.
Reflektioner: Barnen var jätte inspirerade och de tog väldigt god tid på sig när de experimenterade (det var svårt att få igång sugrörspropellern). Några av barnen gjorde också ett flygplan med ringar och sugrör.
Hur går vi vidare: Hur gör man papper? Vi fortsätter med att göra eget papper av återvunnet tidningspapper.
Text och foto: Fjärilens förskola – Ekebo.
// NT ÅSA