Kommentera

Hej !

Jag skulle vilja att just du som läser här och nu skriver en kommentar hur ni jobbar med naturvetenskap och teknik i er barngrupp. Nya som gamla tips och idéer är välkomna. Tillsammans kan vi ge barnen möjligheter och utmaningar för att få upp intresset för NT =)

Hur jobbar ni med naturvetenskap och teknik i förskolan?

31 juli 069

 

Mål

Förskolan ska sträva efter att varje barn;

 

• utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

• utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

• utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,

• utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar,

• utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap,

(Läroplanen för förskolan 1998, rev 2010, s 10)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 svar på Kommentera

  1. Lena Folkesson skriver:

    Vi har tillsammans med NT utvecklaren i kommunen arbetat med teknikutvecklingsprocessen. Ett litet utdrag av vad vi har gjort:
    Vi har byggt olika broar och använt oss av fackorden men sen också gjort en skiss, prototyp o färdig produkt som vi har lämnat vidare till andra avdelningar. De har sen arbetat vidare efter vår ritning. Barnen fått stor kännedom om vad olika brotyper heter. Vårt arbete visar resultat i barnens fria lek genom olika byggen och där de säger rätt namn på vad de gör. Ex
    Vi sammanfogar, konstruerar, valvbro / balkbro o hängbro, bygger på ett mer inriktat sätt med både lego o andra typer av klossar.

    • NT Åsa skriver:

      Tack för tipset =) Det låter intressant och barn älskar att bygga, konstruera och det är viktigt att använda rätt fackord/begrepp precis som ni gjort. Härligt.
      Ni som läser kom med mer kommentarer.
      // NT Åsa

  2. evajoh skriver:

    I vår verksamhet undersöker och experimenterar vi mycket utifrån vanliga fenomen som ljus, ljud , luft och vatten. Som en utveckling på detta och inspirerad av NT-träffarna har vi bildat en "Teknikhörna" där barnen kan experimentera, undersöka, och lösa olika "problem" mer självständigt. Här finns ett basutbud av undersökningsmaterial ex. våg, måttband, ficklampa, förstoringsglas, stor magnet och en stor tärning. Förutom detta finns det också ständigt nya utmaningar s.k "uppdrag" att lösa, undersöka eller bygga. Dessa uppdrag förnyar och byter vi med jämna mellanrum ut. Exempel på uppdrag kan vara att med hjälp av en enkel beskrivning bygga en rymdraket eller ett kramhjärta med rörliga armar. Det kan även handla om att bygga en händelsekedja, se vad som händer och fundera ut hur man kan förändra den.
    Målet med vår teknikhörna är att inspirera barnen till att vilja och framför allt våga prova, undersöka och försöka lösa utmaningar och fenomen mer självständigt eller tillsammans med hjälp av varandra och på detta sättet göra nya upptäckter och erfarenheter.

    I våras hade vi dessutom glädjen att få testa på enkel programmering med hjälp av Bee-boot. Här är ett litet utdrag på hur vi introducerade detta i vår grupp. Just nu är Bee-Booten utlånad men vi kommer i höst att fortsätta med nya utmaningar då det i barngruppen blivit väldigt uppskattat.

    Första bekantskapen med Beeboot:

    https://blogg.tingsryd.se/ekebo-urshult/wp-admin/post.php?post=654&action=edit

    Och här kommer fortsättningen:

    https://blogg.tingsryd.se/ekebo-urshult/wp-admin/post.php?post=693&action=edit
    https://blogg.tingsryd.se/ekebo-urshult/wp-admin/post.php?post=693&action=edit

    • asasve skriver:

      Hej
      Tack för era tips. Låter toppen för att få barnen mer nyfikna att vilja testa och undersöka mer. Tummen upp!

      // NT ÅSA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *